28.05.2020 00:23:48


Sådan undgår du at tabe din pensionsopsparing på aktiemarkedet

Af Tonny Vest, Investeringskonsulent i Lån & Spar

Jeg møder ofte kunder, som har oplevet større og mindre finansielle og økonomiske kriser. De har naturligvis stor respekt for, hvordan kursfald på markedet kan påvirke den del af deres pensionsopsparing, som de har investeret i aktier eller obligationer.

Når der ikke er lang tid til pensionsalderen, fylder overvejelserne ekstra meget. Hvordan er jeg sikker på at have penge nok til resten af mit liv? Og hvordan undgår jeg, at pludselige aktiefald river tæppet væk under min pensionsopsparing?
Din risiko bør falde hen mod dit pensionstidspunkt

Det er altid op til dig selv at vurdere, hvor stor risiko du vil tage. Det afhænger både af dit sind og din økonomi. Når du nærmer dig pensionsalderen, kan det dog være en rigtig god idé at sætte din risiko ned. I figuren nederst i artiklen kan du se, hvor længe du skal have haft en bestemt sammensætning af investeringer, før du kan forvente at undgå tab.Hvordan skal jeg investere, hvis jeg vil undgå tab?

De sidste ti år på markederne viser, at risikoen for, at du taber penge på dine investeringer, falder over tid. Har du f.eks. udelukkende investeret i blandede obligationer, vil din risiko for tab være lille, når du har haft investeringen i tre år.

Din investering

Sammensætning

Hvornår falder min risiko for tab?

Blandede danske og udenlandske obligationer

100 % Blandede obligationer

3 år

Blandede aktier og obligationer

25 % Aktier og 75 % obligationer

3 år

Blandede aktier og obligationer

50 % aktier og 50 % obligationer

4 år

Blandede aktier og obligationer

75 % aktier og 25 % obligationer

5 år

Aktier100 % aktier6 år


Med andre ord: Hvis du har en tidshorisont på fire år, kan du regne med, at du ikke vil tabe penge på din investering bestående af lige dele aktier og obligationer. Pejlemærkerne i tabellen skal selvfølgelig tages med forbehold, da jeg har brugt historien til at forudsige om fremtiden.Vi hjælper dig med dine investeringer

Nærmer du dig pensionsalderen, kan det være en god idé at få lavet en nedsparingsplan i samarbejde med en af vores personlige rådgiver. Sammen kan I finde ud af, hvornår du skal have udbetalt dine forskellige pensioner - som ratepension og aldersopsparing - så din risiko passer til din situation.

Hvordan får jeg mest ud af min pensionsopsparing?

Udfyld skemaet, så kontakter vi dig.